Home » Știință » Structuri ascunse au fost găsite sub vechiul ocean și cel mai mare munte de pe Marte

Structuri ascunse au fost găsite sub vechiul ocean și cel mai mare munte de pe Marte

Publicat: 22.09.2024

Gravitația pe Marte variază semnificativ. Zona roșie este o zonă cu gravitație ridicată din jurul provinciei Tharsis, înconjurată de o regiune neașteptată cu gravitație scăzută care trebuie explicată.

Sedimentele depuse în perioada în care Marte avea un ocean mare acoperă structuri ale căror densități ridicate au fost detectate în procesul de cartografiere gravitațională a planetei. Cu toate acestea, natura și cauza lor rămân un mister. Același proces de cartografiere sugerează că cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, Olympus Mons, ar putea să se mărească și mai mult, ca urmare a forțelor din adâncul planetei.

Având în vedere numărul mare de sateliți aflați acum pe orbita planetei Marte, putem detecta variațiile locale ale gravitației planetei roșii atunci când aceștia trec pe deasupra noastră, pe baza unor modificări subtile ale vitezei lor. Dr. Bart Root de la Universitatea de Tehnologie din Delft a prezentat rezultatele unei analize a acestor mișcări la Congresul științific Europlanet, care a avut loc la Berlin săptămâna trecută.

Root a evidențiat identificarea unor structuri ascunse pe câmpiile polare nordice, unde se scurgea apa atunci când Marte o avea.

„Aceste structuri dense ar putea fi de origine vulcanică sau ar putea fi material compactat din cauza unor impacturi vechi. Există aproximativ 20 de caracteristici de diferite dimensiuni pe care le-am identificat punctate în jurul zonei din jurul calotei polare nordice – dintre care una seamănă cu forma unui câine”, a declarat Root într-o declarație.

Gravitația pe Marte variază semnificativ

„Nu pare să existe nicio urmă a acestora la suprafață. Cu toate acestea, prin intermediul datelor de gravitație, avem o privire tentantă asupra istoriei mai vechi a emisferei nordice a planetei Marte.”

Structurile misterioase sunt substanțial mai dense decât locațiile din jurul lor, cu o diferență de aproximativ 300-400 kilograme pe metru cub. Aceasta le plasează cu 10-13 procente peste densitatea medie a scoarței marțiene și doar cu puțin sub densitatea mantalei.

Oricare dintre posibilele explicații oferite de Root ar schimba modul în care vedem Marte. „Dacă aceste structuri sunt interpretate drept cratere de impact, acest lucru ar sugera o vârstă mai înaintată a crustei emisferei nordice a planetei Marte decât se consideră în prezent”.

Cealaltă caracteristică majoră prezentată de Root provine din Tharsis Rise, partea de pe Marte care contrastează cel mai mult cu zonele joase polare. Aici, munți gigantici care eclipsează orice pe Pământ se înalță peste terenurile din jur, inclusiv Olympus Mons, cel mai înalt dintre toate.

Zona Tharsis prezintă o enigmă sub forma unei regiuni slab gravitaționale care o înconjoară. Aceasta trebuie să fie rezultatul unei zone largi cu densitate scăzută, însă vulcanii în sine sunt opusul.

Structuri ascunse pe câmpiile polare nordice

Root și colegii săi propun ca în adâncul planetei Marte – la mai mult de 1.000 de kilometri adâncime sau la o treime din drum spre centru – să existe o pungă cu densitate scăzută, cu un diametru de 1.600 de kilometri. Zona identificată de Root este doar mai puțin densă decât ceea ce o înconjoară – cu aproximativ 60 de kilograme pe metru cub – reprezentând o abatere mult mai mică decât structurile polare, dar suprafața sa este mult mai mare și are probabil o grosime de 350 de kilometri.

El atribuie acest lucru unui panou gigantic de lavă care se ridică în sus și lasă în urmă un gol relativ. Dacă este așa, acest penaj nu numai că ar fi putut crea vulcani de două ori mai înalți decât orice vulcan de pe Pământ, dar continuă să îi ridice, scrie IFLScience.

Vulcanologii au îndrăznit cu greu să viseze că Marte este încă activă din punct de vedere vulcanic, dar există tot mai multe indicii că ar putea fi adevărat.

„Misiunea NASA InSight ne-a oferit noi informații esențiale despre stratul dur exterior al planetei Marte. Acest lucru înseamnă că trebuie să regândim modul în care înțelegem suportul pentru vulcanul Olympus Mons și împrejurimile sale”, a declarat Root. „Aceasta arată că Marte ar putea avea încă mișcări active în interiorul său, care afectează și, eventual, creează noi caracteristici vulcanice la suprafață.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare

În urmă cu 100 de ani, cercetătorii care căutau viață pe Marte au detectat un semnal radio ciudat

Geofizicienii au găsit un rezervor uriaș de apă lichidă pe Marte

Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase